NESAİ SÜNEN-İ KÜBRA

Bablar    Konular    Numaralar

KİTABU’S-SALATU’L-EVVEL

<< 184 >>

DEVAM: 45- Aişe r.anha'nın Bu Konudaki Haberini Nakleden iki Ravinin ihtilaf Etmesi

 

أنبأ إسماعيل بن مسعود عن خالد قال حدثنا سعيد قال حدثنا قتادة عن زرارة بن أوفى عن سعد بن هشام أنه أتى عبد الله بن عباس فسأله عن الوتر فقال ألا أدلك على أعلم أهل الأرض بوتر رسول الله صلى الله عليه وسلم قلت من قال عائشة ائتها فاسألها ثم ارجع إلي فأخبرني بردها عليك فانطلقنا إلى عائشة فاستأذنا عليها فدخلنا قلت يا أم المؤمنين أنبئيني عن خلق رسول الله صلى الله عليه وسلم قالت ألست تقرأ القرآن قلت بلى قالت فإن خلق رسول الله صلى الله عليه وسلم كان القرآن فهممت أن أقوم فلا أسأل أحدا عن شيء حتى أموت قلت أنبئيني عن قيام رسول الله صلى الله عليه وسلم قالت ألست تقرأ هذه السورة يا أيها المزمل قلت بلى قالت فإن الله افترض في القيام أول هذه السورة فقام النبي صلى الله عليه وسلم وأصحابه حولا حتى انتفخت أقدامهم وأمسك الله خاتمتها اثنى عشر شهرا في السماء ثم أنزل الله التخفيف في آخر هذه السورة فصار قيام الليل تطوعا بعد الفريضة قلت يا أم المؤمنين أنبئيني عن وتر رسول الله صلى الله عليه وسلم قالت كنا نعد له طهوره وسواكه فيبعثه الله لما شاء أن يبعثه من الليل فيتسوك ويتوضأ ثم يصلي تسع ركعات لا يجلس فيهن إلا عند الثامنة فيحمد ربه ويدعوه ويذكره ثم ينهض ولا يسلم ويصلي التاسعة فيجلس فيذكر ربه ويحمده ويدعوه ثم يسلم تسليما يسمعنا ثم يصلي ركعتين وهو قاعد بعدما يسلم فتلك إحدى عشرة يا بني فلما أسن رسول الله صلى الله عليه وسلم وأخذ اللحم صلى سبع ركعات لا يقعد إلا في آخرهن وصلى ركعتين وهو قاعد بعدما يسلم فتلك تسع يا بني وكان رسول الله صلى الله عليه وسلم إذا صلى صلاة أحب أن يداوم عليها وكان نبي الله صلى الله عليه وسلم إذا شغله أمر أو غلبه نوم أو وجع صلى من النهار اثنتي عشرة ركعة ولا أعلم نبي الله صلى الله عليه وسلم قرأ القرآن كله في ليلة ولا قام ليلة حتى أصبح ولا صام شهرا قط كاملا غير رمضان فأتيت بن عباس فأنبأته بحديثها فقال صدقت أما إني لو كنت أدخل عليها لأتيتها حتى تشافهني به مشافهة قلت لو علمت أنك لا تأتيها ما أنبأتك بحديثها

 

[-: 424 :-] Zürare b. Evfa anlatıyor: Sa'd b. Hişam, ibn Abbas'ın yanına giderek ona vitir namazını sordu. ibn Abbas ona: "Sana yeryüzünde Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in nasıl vitir namazı kıldığını en iyi bilen kişiyi göstereyim mi?" deyince Sa'd: "Kim o?" dedi. ibn Abbas bu kişinin Aişe r.anha olduğunu söyledi ve:

 

"Git ona sor, sonra bana dön ve sana verdiği cevabı bana bildir" dedi. Sa'd devamla şöyle anlattı: Bunun üzerine Aişe r.anha'nın yanına gittik. Huzuruna çıkmak için izin istedik ve izin verince içeri girdik. Ben: "Ey mu'minlerin annesi! Bana Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in ahlakından bahset" dedim. O da:

 

"Sen Kur'an okumuyor musun?" diye sordu. Ben de: "Evet" dedim. O da: "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in ahlakı Kur'an idi'' dedi. Tam kalkıp "Bundan sonra ölünceye kadar hiç kimseye hiçbir şey sormayacağım" diye niyetlenmiştim ki:

 

"Ey mu'minlerin annesi bana Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in gece namazından haber ver" deyiverdim. Bana: "Müzemmil suresini okumuyor musun?" dedi. Ben de: "Evet" dedim. O da dedi ki: "Allah, bu surenin başında gece namazını farz kılmıştı. Bu yüzden Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) ve ashabı bir yıl'a yakın bu namaza devam ettiler. En sonunda ayakları şişti. Allah, on iki ay geçinceye kadar bu surenin sonunu indirmedi. Dahasonra Yüce Allah bu surenin sonunda hafiflik yaptı ve böylece farz olan bu teheccüd namazı nafile olmuş oldu." Dedim ki:

 

"Ey mu'minlerin annesi! Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in vitir namazından bahseder misin?" dedim. Şöyle anlattı:

 

Biz, misvak ve abdest suyunu hazırlardık. Allah O'nun ne zaman kalkmasını isterse o zaman gece namazı için O'nu kaldırırdı. O da dişlerini misvaklar, abdest alır ve hiç oturmaksızın sekiz rekat namaz kılardı. Sekizinci re katta oturur, Allah'ı zikreder, dua eder, hamd eder ve bize işittirecek derecede sesli selam verirdi. Selam verdikten sonra oturduğu yerden iki rekat daha kılardı.   Evladım! işte bu, on bir rekat olmuş olur. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), yaşlanıp da biraz şişmanlayınca aralarında hiç oturmaksızın en son rekatta oturmak suretiyle yedi rekat kılar, sonra oturduğu yerden iki rekat daha kılar ve selam verirdi.   Evladım! işte bu, dokuz rekat olmuş olur. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), bir namazı kılmaya başladığında onu devamlı kılmayı severdi. Onun gece namaz kılmasına kendisini meşgul eden bir şey olursa, ya da uyku kendisine galip gelirse, ya da ağır bir hastalığı olursa, gündüz onun yerine on iki rekat kılardı. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in bir gecede Kur'an'ın tamamını okuduğunu, bir gecenin tamamını sabaha kadar ibadetle geçirdiğini, Ramazan dışında hiçbir ayın tamamını oruçla geçirdiğini bilmem."

 

Bunun üzerine tekrar ibn Abbas'ın yanına vardım. Aişe r.anha'nın anlattıklarını ona haber verince dedi ki: "Doğru söylemiş, eğer ben de onun yanına girseydim iyice ona yaklaşır (dikkatlice dinler)dim." Ben de ona şöyle dedim: "Onun yanına girmezdiğini bilseydim anlattıklarını sana aktarmazdım."

 

Diğer tahric: Müslim 746; Ebu Davud 1342, 1343, 1344, 1345; İbn Mace 1191, 1348; Tirmizi Sünen 445,1352, Şemail 627.